Saturday, December 17, 2005

 

The agent who led the team that caught Gotovina was from Dalmacija

The head of the team that located Gotovina was from Dalmacija
It's worth noteing that Dalmacija is a bit different from Slavonia. The history while shared, is different, and there are some differences of dialect, nothing huge, but enough that perhaps only a Dalmacijan could have led such a team.

Rest of the story

GENT IZ DALMACIJE GLAVNI U TIMU
KOJI JE LOCIRAO GOTOVINU
UPUĆEN U ITALIJU Kao najinteligentniji u Karamarkovoj ekipi pokazao se agent iz Dalmacije, koji je, među ostalim, upućen u Italiju da provjeri sadržaj famozne torbe bačene u proljeće ove godine iz neidentificiranog BMW-a

piše Jasna BABIĆ

Za Mladena Bajića i Tomislava Karamarka, početna točka potrage za Antom Gotovinom bilo je preispitivanje jedinih dviju osoba koje su, prema vlastitim tvrdnjama, srele haaškog bjegunca: Ivu Pukanića koji je s Gotovinom napravio intervju, i Juru Kapetanovića koji se s Gotovinom navodno sreo nedaleko od Mostara.
Kapetanovićeva priča pokazat će se pukim hvalisanjem, no legende o Pukanićevu susretu iz 2003. učinile su se vjerodostojnim. Prema vrlo upućenim izvorima Slobodne Dalmacije, početkom 2005. višekratnim čitanjem i ponovnom analizom Gotovinina intervjua u Nacionalu, izveden je zaključak da taj razgovor nije obavljen iz Hrvatske, e-mailom ili putem "kurira", premda ga Gotovina, vrlo vjerojatno, nije osobno autorizirao.
Veza Mišetić - Pukanić

Luka Mišetić - branitelj generala Ante GotovineIntervju je imao vrlo jasne namjere. Jedna: da Gotovina iskaže naklonost prema predsjedniku Stjepanu Mesiću, kojeg je trebalo pridobiti da u diplomatskim krugovima lobira za ukidanje njegove haaške optužnice. I druga: da Gotovina naknadno prizna legitimitet Haaškoga tribunala, od kojeg se očekivalo da mu vrati status osumnjičenika i ranije prokockanu šansu za razgovor s haaškim istražiteljima.
U drugom koraku utvrđeno je da hrvatsko-američki odvjetnik Luka Mišetić, na jednoj strani, učestalo komunicira s Pukanićem, a na drugoj - s haaškim bjeguncem. Zbog toga je bila nužna mala asistencija Amerikanaca, koju je osobno ishodio premijer Ivo Sanader.
Spriječen odljev informacija

Ivo Pukanić - s Gotovinom napravio intervjuU posljednjem broju Nacionala, sam Pukanić piše kako je Sanaderu, negdje na početku njegova premijerskog mandata, ishodio vlastoručnu Gotovininu "akreditaciju" za Mišetića.
No, sve ostalo, uključujući otkriće lažne putovnice i fiktivnog identiteta Kristijana Horvata, obavila je POA pod vodstvom aktualnog ravnatelja Tomislava Karamarka. Preuzevši šefovsko mjesto u POA-i, Karamarko se obvezao da će, prije svega, spriječiti tradicionalni odljev povjerljivih informacija iz redova tajne službe...
U to ime sastavio je neveliku skupinu probranih obavještajaca, po modelu tzv. Ostojićeve grupe, koja je do 2004. postojala u Ravnateljstvu MUP-a, angažirana također za lov na Gotovinu. Kao najinteligentniji u Karamarkovoj ekipi pokazao se agent iz Dalmacije, koji je, među ostalim, upućen u Italiju da provjeri sadržaj famozne torbe bačene u proljeće ove godine iz neidentificiranog BMW-a. U torbi je, podsjećamo, pronađena i zemljopisna karta Kanarskog otočja.
Vrhunski profesionalci

Jure Kapetanović - hvalio se susretom s GotovinomUkratko, u svom prekjučerašnjem izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a Carla del Ponte obznanila je pravu istinu: uhićenje Ante Gotovine na španjolskim Tenerifima prvenstvena je zasluga hrvatskih istražiteljskih snaga. Kako haaška tužiteljica reče, 30. rujna od Hrvatske je dobila nepobitan dokaz da se Gotovina skriva u Španjolskoj, pa je dala pozitivnu ocjenu hrvatsko-haaške suradnje, kao uvjet za početak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.
"Ljudi koje je Karamarko izabrao za taj zadatak pokazali su se sjajnim profesionalcima koji doista služe državi i nacionalnom interesu. Vodeći tu operaciju, zatomili su čak svoje osobne simpatije za Antu Gotovinu", ističe upućeni sugovornik Slobodne Dalmacije. S obzirom na dosadašnju strategiju Gotovininih odvjetnika, ne treba čuditi ako isti tim, zajedno s Bajićem, obavi i lavovski dio posla za njegovu obranu.


Suradnja s "Ostojićevom grupom"

Sve do uključivanja Bajića i Karamarka u potragu za Gotovinom, haaška tužiteljica Carla del Ponte nije vjerovala u iskrenost hrvatskih namjera da se bjegunac locira i uhiti zbog nekoliko, prilično logičnih, razloga. Kada je u Hrvatsku, za Račanove vlade, stigla haaška optužnica, Gotovina je o tome dobio neslužbenu informaciju, uz dovoljno vremena za bijeg.
Njegov intervju za Nacional u Haagu se također pomno čitao. Bilo im je jasno da je dio državnog vrha koncentriran na ukidanje optužnice, uz pritiske političko-diplomatskih krugova na Haag, dok ignorira nalog o uhićenju. Zato je uspostavljena suradnja s tzv. Ostojićevom grupom, koja je već 2002. imala prve indicije da se bjegunac povremeno pojavljuje u španjolskom dijelu Afrike.
Jure Kapetanović, koji se po vlastitim tvrdnjama, s Gotovinom našao kod Mostara, samo je učvrstio mišljenje da Sanaderova Vlada vara Haag. Nije isključeno da je, unatoč oprezu, negdje procurila vijest kako je POA Gotovini na tragu, pa je Kapetanović trebao poslužiti za ometanje potrage u pravom smjeru.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Site Meter