Wednesday, July 06, 2005

 

Suspect arrested in the case of the explosives found at Potocari

U TUZLI PRIVEDENA JEDNA
OSOBA ZBOG SUMNJE DA JE
POVEZANA S PODMETANJEM
EKSPLOZIVA U POTOČARIMA

Sarajevo

Sarajevo, 06.07.2005. - Osoba s prostora Tuzlanskog kantona privedena je u Tuzli zbog sumnje da se može dovesti u vezu s eksplozivom pronađenim u blizini Memorijalnog centra u Potočarima, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Robert Cvrtak. "Trenutno, federalna i kantonalna policija, u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i SIPA-om, vrši pretres nekoliko lokacija koje koristi privedena osoba", rekao je Cvrtak.

Sarajevo, 06.07.2005. - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je, nakon otkrivanja eksploziva u Potočarima, formiran zajednički istražni tim predstavnika državnih i entitetskih policijskih organa. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navodi da je istraga o podmetanju eksploziva trenutno prioritet u njihovom radu, te da novoformirani tim radi na rasvjetljavanju tog događaja i prikupljanju saznanja i dokaza, kako bi odgovorni bili pronađeni.

Paddy Ashdown

Potočari, 06.07.2005. - Visoki predstavnik Paddy Ashdown boraveći danas u Potočarima pozvao je sve institucije, policiju i državne vlasti da prestanu sa špekuliranjem u vezi s podmetanjem eksploziva u blizini Memorijalnog centra. "Dok se ne utvrde sve činjenice ne može se govoriti o počiniocima ovog djela", rekao je Ashdown.

Sarajevo, 06.07.2005. - Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je u izjavi za FENU kako srebreničke majke neće uplašiti postavljanje eksploziva u Potočarima. Prema njenim riječima, cilj onih koji su postavili eksploziv je da "rastjeraju" skup koji će biti održan 11. jula kako on ne bi dobio karakter kakav zaslužuje.

Srebrenica

Srebrenica, 06.07.2005. - U Potočarima je danas održana posljednja sjednica organizacionog odbora za obilježavanje 10. godišnjice genocida u Srebrenici. Kako je naglašeno, uprkos jučerašnjem incidentu sa postavljanjem eksploziva, komemoracija i dženaza će proteći mirno i dostojanstveno. Oko 50.000 gostiju bit će sigurno 11. jula u Potočarima. Svoj dolazak do sada je najavilo 46 premijera, predsjednika država i predstavnika međunarodnih organizacija. Ibran Mustafić, član Udruženja majki Srebrenice, potvrdio je da će ovo udruženje uputiti protest zbog dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića. U odboru su saopćili da će 11. jula biti ukopano 611 identificiranih tijela žrtava genocida u Srebrenici. Akreditacije je zatražilo 111 redakcija za oko 500 novinara, koji će pratiti ovaj događaj.

Sarajevo, 06.07.2005. - Šef kabineta generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i administrator UNDP-a Mark Malloch Brown imenovan je da uime generalnog sekretara Kofija Annana prisustvuje desetoj godišnjici masakra u Srebrenici, najavljeno je danas iz Ureda rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovinii. U pismu članu državnog Predsjedništva Sulejmanu Tihiću Annan je istaknuo da masakri u Srebrenici i Žepi predstavljaju jednu od najgorih ljudskih tragedija modernog doba. "Naša kolektivna nesposobnost da spriječimo takav ogroman gubitak ljudskih života progonit će nas još godinama. Nadam se da će deseta godišnjica biti pogodna prilika da još jednom razmislimo o ljudskom neuspjehu i da podsjetimo cijeli svijet da moramo ispuniti zajedničku odgovornost kako bismo zaštitili nedužne civile od nasilja rata i spriječili da se takav horor ikad više ponovi", napisao je Annan.

Sarajevo, 06.07.2005. - Sarajevo i Tuzla su prvi gradovi u našoj zemlji u kojima će trgovi dobiti ime u znak sjećanja na srebreničke žrtve. Trg ispred željezničke stanice u glavnom gradu naše zemlje i Čaršijski trg u Tuzli bit će preimenovani u Trg žrtava genocida u Srebrenici. Otkrivanju ploče na Trgu u Sarajevu prisustvovat će veliki broj dužnosnika iz naše zemlje. Upućen je poziv i građanima da večeras u 21. sat uveličaju ovaj događaj. O ovakvim inicijativama u gradovima RS uglavnom se nije razgovaralo.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Site Meter