Thursday, July 14, 2005

 

From Slobodna Dalmacija, the explosives used in London were purchased in Montenegro

Yesterday I noted articles in various Balkans press sources that the explosives used in the London attack may have come from the Balkans. For what it's worth, the man in charge of the investigations says there is no definative information as to the source of the explosives, and that all information about them is rumor. I don't know either way but for those who don't read SD regularly here is the article that appeared today.
strana 1 od 8
ISTRAŽUJEMO TRAGOM IZRAELSKIH OPTUŽBI
DA JE RAZORNO SREDSTVO ZA TERORISTIČKI UDAR
U BRITANSKOJ PRIJESTOLNICI NABAVLJENO U BEOGRADU
EKSPLOZIV KORIŠTEN U LONDONSKOME
NAPADU PROIZVEDEN JE U TVORNICI
KOD IVANGRADA U CRNOJ GORI?!
POTVRDA IZ BEOGRADA Dr. Milovan Azbejković, nekadašnji načelnik u Vojnotehničkom institutu, kaže da je sasvim moguće da je vojni plastični eksploziv korišten u Londonu kupljen na beogradskom crnom tržištu, gdje je njegova cijena po kilogramu od dvije do pet tisuća dolara
TVORNICA U MJESTU POLICAMA Milan Sučić, bivši direktor Vitezita, najvećeg proizvođača eksploziva u bivšoj Jugoslaviji, za Slobodnu je potvrdio da se ta vrsta eksploziva jedino proizvodila u mjestu Policama nedaleko od Ivangrada

piše Zoran ŠAGOLJ

ZAGREB/BEOGRAD - Umirovljeni pukovnik bivše JNA dr. Milovan Azbejković, nekadašnji načelnik Odjela za istraživanje eksploziva Vojnotehničkog instituta u Beogradu, uvjeren je da je u terorističkim napadima u Londonu upotrijebljen vojni plastični eksploziv, kao i da je sasvim moguće da je podrijetlom iz Srbije i kupljen na tamošnjem crnom tržištu, gde je njegova cijena po kilogramu od dvije do pet tisuća dolara.
Milan Sučić: Vijek trajanja plastičnog eksploziva na bazi pentrita je vrlo dug"Samo četiri zemlje na svijetu proizvodile su plastični eksploziv, ali je naš bolji i od američkog C4", rekao je Azbejković za beogradski Blic. Prema njegovim riječima, ta vrsta eksploziva proizvodila se u vojnoj tvornici u Beranima sve do 1991. godine i početka rata, ali ga je ostalo u skladištima JNA i na crnom tržištu.
"Tijekom rata bilo ga je na svakom mjestu u svačijim rukama, izvan svake kontrole. I sada ga, poput ručnih bacača i raznog naoružanja, imate gdje hoćete, naročito na Kosovu, gdje je ilegalna trgovina oružjem razvijena u kanalima mafije", izjavio je Azbejković.
Beogradski stručnjak tvrdi da bi se na temelju jedinstvenog kemijskog sastava moglo vrlo brzo utvrditi tko mu je proizvođač.
"Plastični eksploziv proizveden u Beranima je elastičan, ljepljiv, može se obaviti oko tijela, staviti u cipelu, kapu, torbu a da ga nitko ne primijeti i ne registrira. Ima veliku razornu moć", objasnio je.
"Slobodna" je u srijedu došla do Milana Sučića, predratnog direktora namjenske proizvodnje u viteškom Vitezitu koji je bio najveći proizvođač eksploziva u bivšoj Jugoslaviji. Potvrdio nam je da se plastični eksploziv za koji se sumnja da je korišten u Londonu, za bivše države jedino proizvodio u mjestu Policama nedaleko od Ivangrada. Tvornica je otvorena sredinom osamdesetih godina, a stručnu pomoć dali su stručnjaci iz Vitezita.
— Ta je tvornica trebala biti izgrađena u Vitezu, ali je političkom odlukom premještena u Crnu Goru. Plastični eksploziv proizvodila je na bazi pentrita, a osim u vojne svrhe, gdje se koristio za diverzantske akcije, kao punjenje ručnih bombi i u inženjeriji za rušenje, mogao je poslužiti i u industriji za rezanje metala. Radilo se o dobrom proizvodu u rangu svjetskih eksploziva — pojasnio nam je Sučić.
Plastični eksploziv iz crnogorske tvornice u Policama bio je idealan za napad u Londonu: pakiran u pločicama dugim 10-ak, širokim pet i debelim oko tri centimetra, vrlo je nalik starinskim sapunimaPlastični eksploziv, prema njegovim riječima, čuvala je jedino JNA, pa ga je tako početkom devedesetih dosta nađeno i u njezinim skladištima u Hrvatskoj. S obzirom na svojstva, vijek trajanja mu je vrlo dug, pa tako ni eventualnim curenjem smole i omekšivača ne gubi znatno svoju udarnu moć.
Inače, plastični eksploziv iz tvornice u Policama pakiran je u pločicama dugim 10-ak, širokim pet i debelim oko tri centimetra, vrlo nalik starinskim sapunima. Na pitanje je li ta vrsta eksploziva mogla biti korištena u londonskim napadima, i od Sučića je stigao potvrdan odgovor.
— Može ga se upotrijebiti gdje god hoćete jer se da oblikovati po želji. Dosta je brizantan, oslobađa 700 do 800 litara plinova, što mu daje veliku razornu moć i brzinu od nekih pet do šest tisuća metara u sekundi — rekao nam je Milan Sučić.
Nakon optužbi izraelskog web-sitea Debka, bliskoga Mossadu, da se švercerskim kanalima iz vojarni u Srbiji može nabaviti eksploziv, reagirao je glasnogovornik Vojske Srbije i Crne Gore pukovnik Zoran Žabić, rekavši kako "skladišta redovito kontroliraju za te poslove nadležne službe, a prisutne su i izvanredne kontrole objekata".


Times imenovao dvojicu bombaša

LONDON - Britanski list The Times u svom je izdanju od srijede imenovao dvojicu od četvorice bombaša samoubojica koji su izveli terorističke napade u Londonu, pozivajući se na pouzdane izvore bliske istrazi.
Sva četvorica napadača su britanski državljani pakistanskog podrijetla, piše Times. Dvojica od njih u članku su navedena imenom — Hasib Hussain (19) i Shehzad Tanweer (22). Obojica su u London na dan napada stigli iz Leedsa.
Nešto prije toga su BBC i Sky News objavili da su četvorica napadača odgovorna za prošlotjedne bombaške napade u Londonu poginula u eksplozijama bombi u podzemnoj željeznici i autobusu. Te su dvije postaje također objavile da se radi o muslimanskim mladićima rođenima u Velikoj Britaniji.
Londonska policija je poslije potvrdila da je identificirala četvoricu muškaraca za koje se pretpostavlja da su počinili napade i priopćila da je "vjerojatno" da su svi u eksplozijama poginuli. Njihov identitet policija nije potvrdila, ali je objavila da je u vezi s istragom uhićena jedna osoba. Times piše da se radi o ocu jednog od napadača. (H)

Al-Qa’ida zaprijetila udarima i - Danskoj!

KOPENHAGEN - Skupina povezana s Al-Qa’idom zaprijetila je terorističkim udarima u Danskoj čiji kontingent u međunarodnim snagama pod američkim vodstvom u Iraku broji 500 vojnika, objavio je u srijedu dnevnik Jylland-Posten.
"Ovo je upozorenje svim europskim zemljama, ali ponajprije i najviše Danskoj koja je poslala svoje vojnike u muslimanske zemlje. Nećete biti sigurni u svojoj zemlji sve dok se vaši vojnici, ubojice, nalaze u muslimanskim zemljama", napisala je skupina Brigade Abu Hafa al Masrija u poruci objavljenoj na internetu, koju je prenio list. Ta je skupina, povezana s globalnom terorističkom mrežom Al-Qa’idom, preuzela odgovornost za bombaški udar u Madridu prošle godine.
Prijetnja objavljena u srijedu, druga je upućena Danskoj nakon prošlotjednoga terorističkog napada u Londonu. Prošlog tjedna prijetnja je iznesena u priopćenju koje se pripisuje tajnoj organizaciji skupine Al-Qa’ide, Organizaciji za džihad u Europi, koja je također preuzela odgovornost za londonski napad. (H)

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Site Meter