Tuesday, July 05, 2005

 

Explosives near the memorial at Potocari

U BLIZINI MEMORIJALNOG CENTRA
POTOČARI PRONAĐENO 35 KILOGRAMA
EKSPLOZIVA VELIKE RAZORNE MOĆI

Srebrenica

Banja Luka, 05.07.2005. - Policija Republike Srpske pronašla je u blizini Memorijalnog centra Potočari 35 kilograma eksploziva velike razorne moći na dva odvojena lokaliteta, potvrdio je glasnogovornik direktora policije Republike Srpske Radovan Pejić. Policija je završila uviđaj i u toku je uklanjanje eksploziva. Pejić je pojasnio da postoje indicije o izvršiocu ili izvršiocima ovog krivičnog djela. EUFOR je saopćio da je tokom noći dobio informaciju da je eksplozivni materijal možda postavljen u blizini Memorijalnog centra. Informacija je odmah proslijeđena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijskoj misiji Evropske unije, koji su poduzeli daljnje akcije.

Sarajevo, 05.07.2005. - Otkrivanje eksploziva u Potočarima je ozbiljna stvar. Njegovo pronalaženje je rezultat pojačanih sigurnosnih aktivnosti u vezi s obilježavanjem godišnjice događaja u Srebrenici koja se treba održati iduće sedmice, saopćeno je iz OHR-a povodom pronalaženja određene količine eksploziva u Potočarima. "Dok se ne provede detaljna i potpuna istraga, nemoguće je znati koja je pozadina ovog incidenta ili ko ga je prouzrokovao. U ovom trenutku ne možemo znati da li je eksploziv trebao nanijeti ozljede ili je trebao biti pronađen kako bi se stvorio negativan publicitet prije godišnjice srebreničkih događaja", navodi se u saopćenju.
Dok ne budu poznate sve činjenice, OHR snažno apelira da se ne spekulira o tome ko stoji iza ovog incidenta, a sa velikom sumnjom će gledati na one koji bi eventualno spekulirali kako bi okrivili nekoga drugoga. U saopćenju se navodi da je u međuvremenu i dalje važno da godišnjica događaja u Srebrenici prođe prema planu i da se na odgovarajući način oda počast žrtvama tog zločina. Lokalne vlasti, EUPM i EUFOR će nastaviti sarađivati kako bi osigurali da se komemoracija održi u dostojanstvenom i sigurnom okruženju.

Sarajevo, 05.07.2005. - Konačni broj žrtava genocida u Srebrenici koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima je 583, saopćila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Doune Porter. Porter je kazala da ovaj broj uključuje jednu osobu iz Srebrenice koja je ubijena 1994. godine i jednu koja je ubijena u maju 1995. Njihove porodice su tražile da se one ukopaju u Potočarima tokom komemoracije 11. jula, a Fondacija Potočari je odobrila njihov zahtjev. Danas se posljednjih 233 tijela koja će biti ukopana naredne sedmice prebaciju iz ICMP-ovog Podrinjskog projekta za identifikaciju u Tuzli u Visoko, gdje će biti pripremljena za ukop. Ukupan broj žrtava Srebrenice koje je identificirao ICMP do danas iznosi 2.079.

Source PBSBiH

For those who don't read Bosnian the same basic information is in an article in the Scotsman

Police find bombs at site of Serb massacre anniversary service

MARGARET NEIGHBOUR

BOSNIAN Serb police yesterday found two large bombs near the memorial centre for the 1995 Srebrenica massacre, where thousands of people are due to gather next week to remember the killings.

"It was ready to detonate. All you needed to do was light a slow-burning fuse and walk away," police spokesman Radovan Pejic said. "Experts told me it would have been a huge destructive force."

The bombs contained 77lbs of explosives.

Tens of thousands of family members, foreign dignitaries and guests are expected to attend a ceremony on Monday marking the tenth anniversary of the massacre. Nearly 600 identified victims will be buried at the Potocari memorial centre.

Mr Pejic said that the police, acting on a tip from European Union peacekeepers, found the explosives yesterday morning at two locations inside a former concrete factory near the memorial centre.

"We are working on identifying and arresting the culprits," he said.

Despite the admission of guilt for the massacre by the government of Bosnia's Serb Republic, many Serbs in Bosnia and Serbia have continued questioning and downplaying the crime in which Serb forces killed up to 8,000 Muslim men and boys.

The massacre came in the final two months of the Bosnian war, when Serb forces brushed aside a thin UN force guarding Muslims in the "safe area" of Srebrenica. They led the men away and killed them on an industrial scale over the next seven days.

The day after the Srebrenica massacre commemoration, Serbs in the neighbouring town of Bratunac will unveil a monument to what they say are more than 3,000 Serb victims in the region, which is in the Serb Republic in the eastern part of Bosnia.

Srebrenica, mainly Muslim before the 1992-95 war, now has a Serb majority. Some Muslims have returned to the town and local officials say the security situation has been satisfactory.





This proves that there are still some very dangerous people out there who should be apprehended before they do something terrible.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Site Meter