Saturday, June 25, 2005

 

Another film of war crimes....

I'm sorry, I'm at my daughter's place and NOTHINTG works the same. plus the font size on their computer is really really small, so it's hard for me to see what I am doing here. Anyway the tech gap between out places has meant I didn't get to watch my films I brought, there is some idiotic difference that they forgot to explain to me in how everything works, they got cable and it all is different. Stuff like that can be really really crazy makeing plus I'm afraid I messed up all their codes trying to figure out how to make my DVD give me a picture as well as sound. I mean sound is nice but you'd like a picture. The video in question was Dani's Tanovic's film 'No Man's Land'. I've only been trying to see the whole thing since I got it for myself last Christma

This is my crummy lead-up to some real nasty stuff. I appologize again for the lack of pictures. If you want pictures, today's online edition of Slobodna Dalmacija has pictures. The Skopions didn't limit their efforts to the Bosnian Muslims, they killed Croats too, and were just as dehumanizing. One of the pictures shows one of them saying 'nema ustasa, ima koza ima ovca' There's no ustashi, there's sheep there's goats' sounds pretty dehumanizeing to me! Anyway I did copy and past the article so that you can read it if you read the language. Certain people say my grammer sux so I'll leave it to those of you who'se grammer doesn't suk to essay a translation. I pretty much do get the drift here and it's not drifting anywhere nice trust me. The Hague is interested in this film.
strana 1 od 1


ZLOČINCI NA SLOBODI NOVOOTKRIVENI VIDEOZAPISI IZ RATA, KOJE JE PRIKUPIO PAVLE VRANJICAN, POKAZUJU SERIJU ZLOČINA NAD HRVATIMA
UŽAS IZ VITEZA: Likvidacija Hrvata
MUDŽAHEDINSKI ŠKORPIONI Snimke koje je prikupio Pavle Vranjican, poznat kao autor dokumentarnih filmova iz rata "Amarcord 1 i 2", te "Komšije 1", doista su šokantne i podsjećaju na scene u izvedbi "Škorpiona". Snimljeni su napadi na okružene Hrvate na području Viteza, a gledatelje će uznemiriti snimka likvidacije zarobljenog i ranjenog pripadnika HVO-a, mudžahedin jednog ubija metkom u čelo, a drugog "rešeta" kalašnjikovim dok ovaj ranjen leži...
piše Davor IVANKOVIĆ

Film koji prikazuje pripadnike srpske posebne vojne jedinice "Škorpioni" kako mučki pogubljuju Bošnjake iz Srebrenice uzburkao je međunacionalne odnose u miješanim nacionalnim sredinama u Hrvatskoj, budući da su "uslikani" počinitelji ratnog zločina uglavnom građani Republike Hrvatske, srpske nacionalnosti, sada njihovi "tihi" i mirni susjedi.
Film je obišao svijet zaslugom britanskih novinara i rabit će se kao haaški dokazni dokument u suđenju Slobodanu Miloševiću. Hrvatski su mediji spremno prenijeli ovaj filmski materijal, no takvu spremnost, primjerice, javna televizija HRT nikada nije pokazala kada su joj nuđeni "domaći" slični filmski dokumenti, a koje već nekoliko godina uporno slaže i priprema grupa autora, okupljenih oko zagrebačkog režisera i voditelja nezavisne produkcije Pavla Vranjicana.

Kuće gore, komšije se vesele
Zahvaljujući ostalim medijima, kao i nekolicini lokalnih i gradskih TV stanica, te desecima projekcija po raznim kinodvoranama na "terenu", Vranjican i njegovi dokumentarni filmovi (Amarcord 1 i 2, te Komšije 1 i 2) ipak bivaju javno poznati.
Razliku u interesu javnih medija za prikazivanje filma o "Škorpionima" i onih iz njegove produkcije Vranjican tumači kao "pokazatelj našeg jada i bijede, jer da je bilo koji novinar iz Hrvatske prikazao ili imao takvu snimku, bio bi ignoriran, potpuno marginaliziran, a vjerojatno je da mu taj materijal ne bi objavili niti u njegovu mediju", smatra Vranjican, temeljem svojeg gorkog iskustva sa sličnim materijalima.
Vranjicanijevi filmovi, naime, predstavljaju originalne snimke koje su proizveli sami agresori, bilo iz JNA, bilo krajinski, potom snimke Yutelovih novinara, kao i one amaterske uratke samih agresorskih vojnika.

A gdje su ti dokazi
Te materijale, na kojima se vide stotine "komšija" kako s radošću i suludim veseljem pale, pljačkaju imovinu svojih nesrpskih sugrađana, javna televizija, kao i hrvatska država, očito smatraju "nezgodnima" i politički opasnim.
"Svaki stradalnik rata u Vukovaru može svakodnevno vidjeti i sresti više desetaka zločinaca koji su pljačkali, ubijali i mučili svoje sugrađane nesrbe, no ti stradalnici imaju tek svoja sjećanja, nije njihov zadatak da prikupljaju dokaze", tumači Vranjican.
Ovako, kada neki stradalnik prepozna i prijavi policiji i državnim organima nekog zločinca, ovi uglavnom pitaju "a gdje su vam dokazi", navodi Vranjican, a prozvani ih čak tuže "za uznemiravanje".
U njegovu najnovijem filmu "Komšije 2" prikazuju se tajni materijali, snimljeni 1994., a namijenjeni zapovjednicima korpusa RSK, a zapovjednici 21. kordunaškog korpusa Čedomir Bulat i Dušan Zlokas iznose cijeli sustav po kojemu je izvršeno plansko naoružavanje srpskog stanovništva, te zašto je propao plan za bunu u Gorskom kotaru. Iznose se sva imena i prezimena uključenih u plan, a slijede snimke napada na Slunj, Cetingrad, Topusko.
"Komšije 2" sadrže i videodokaze koji svjedoče o velikoj potpori JNA, seoskim stražama, ženskim jedinicama, drže se govori, pa opet slijedi "red paleži, red pljački".

Rnjakova dobrodošlica Arkanu
Slijedi 1992. i glavna proslava "dvogodišnjice balvan revolucije" u Bukoviću kod Benkovca, prisutna je cijela "vlada rsk", a posebni gost je - Željko Ražnatović Arkan... njegov je domaćin u Bukoviću Gligorije Rnjak, politički aktivan i u sadašnjosti, na istom području.
Slijede "junaštva" nad Zadrom, Cavtatom, svjedočanstva o skladnim odnosima pobunjenika s Unproforcima iz 1995., prikazani su ostaci srpske izbjegličke kolone koju je general Mile Novaković pregazio tenkovima kod Dvora u kolovozu 1995..., Jovan Rašković objašnjava "zašto su Srbi lud narod", a slijedi i prvi koncert u "oslobođenom" Vukovaru koji organiziraju četnici, njihov zapovjednik M.L. s nadimkom Kameni, vide se odgovorni za pokolj na Ovčari...
No, ovoga puta film sadrži i snimke rata u BiH, "jer radi se o istom ratu u dvije države", kaže Vranjican. Snimke su senzacionalne, jer snimatelji su - islamski mudžahedini stigli s raznih strana svijeta u srednju Bosnu. Snimljeni su napadi na okružene Hrvate na području Viteza, a gledatelje će uznemiriti snimka likvidacije zarobljenog i ranjenog pripadnika HVO-a, mudžahedin jednog ubija metkom u čelo, a drugog "rešeta" kalašnjikovim dok ovaj ranjen leži...

Dospjeli do Haaga
Vranjican i njegov stručni savjetnik, pukovnik Ivica Pandža Orkan ove filmove pripremaju u nezavisnoj produkciji i uz suradnju s pukovnikom Ratkom Dragovićem Klekom, te mnogim prijateljima, snimateljima i fotografima, a nedavno su pokrenuli i web stranicu www.domovinskirat.com.
Financiraju se od prodaje, prvo kaseta, sada i DVD-a, a Vranjican kaže kako ga uopće ne smeta što njegovi filmovi bivaju kopirani i "neovlašteno" prodavani u svijetu. "Mene to veseli, jer i želimo da ovi filmovi stignu do što šireg kruga gledatelja, posebno me veseli što su trenutačno vrlo popularni i u Srbiji",... kaže on.
Njegova je ekipa entuzijasta, naime, "uvijek korak ispred" jer stalno priprema najnovije videomaterijale i novi će filmovi slijediti "svakih šest mjeseci".
Vranjican i njegova ekipa ističu kako iz pouzdanih izvora saznaju da su njihovi dokumentarni materijali uvršteni već kao službeni dokazni materijal za neka haaška suđenja, primjerice ono koje će početi Vojislavu Šešelju (u Komšijama 1 vidi se kako osobno puca po hrvatskom selu).
Ekipa nastavlja i s projekcijama širom Hrvatske, a veseli ih kada lokalno stanovništvo prepozna one koji su ih pljačkali u punoj ratnoj opremi, a sada tvrde da "nisu niti puške vidili"..., stoga Vranjican, Orkan i Klek svoje dokumentarne serijale i rade pod motom - "Dođite da ih prepoznamo"!


Obrađuje se stotinjak novih videozapisa

Vranjican i njegova ekipa sada "obrađuju" stotinjak novih videozapisa, a iz kojih se može dokumentirano upoznati istina s ratišta u Hrvatskoj, ali i ona o falsificiranju srbijanskih materijala (laži patologa s beogradske VMA) i "dokaza" korištenih, primjerice, prilikom osude Mirka Norca.
Dokumentirani su i "Glinski šiltovi", istovrsna jedinica onoj "škorpionskoj" iz istočne Slavonije...činjenice o stanovnicima sela Berak koji su svoje suseljane Hrvate strpali u "privatni konc-logor", pobivši ih pedesetak...Državne institucije još nisu pokazale službeno i konkretno zanimanje za ove videomaterijale, no jesu "komšije", koje ekipi šalju obilje prijetnji, uglavnom preko interneta.

Haag zainteresiran za "Komšije"

Haaški sud je zainteresiran za ove filmove stoga što su prikazivanjem na brojnim lokalnim, a pogotovo TV stanicama koje pokrivaju Zagreb, postali javni i više ih se ne može ignorirati. Haag time sam sebi radi alibi, jer sad će moći reći kako imaju i te snimke, no pitanje je hoće li ove snimke biti samo uvrštene ili će i predstavljati dokazni materijal. No, ovo je svakako korak naprijed, možda sad i HTV zaključi da napokon smije prikazati ove filmove — kaže Vranjican.
Smatra, međutim, da Haag najviše zanimaju materijali o Vojislavu Šešelju, a ne, kako se spominje u javnosti, o raketnim lanserima pobunjenih Srba. Službenih kontakata Haaškog suda i Vranjicana zasad još nije bilo.


Još u rubrici:











Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 199

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Site Meter